Inici >>
25 aniversari

Horari de visites

de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 19.00 hores

Notícies

Veure totes les notícies

Edifici de Cal Botó

Edifici de Cal BotóL’edifici catalogat de Cal Botó, situat a la plaça de Dalt, té una data al llindar de la porta d’entrada: 1774; per tant, la casa es construí al segle XVIII, però al damunt d’un dels porxos hi ha una altra data, 1862, probablement per la realització d'una ampliació de la casa, allargant-la cap a fora i fent uns porxos, que en un principi devien ser tres i, posteriorment, el de la dreta es tapà per fer-hi el garatge.

L'edifici té una singularitat: és l'única casa que ocupava sola tota una illa envoltada per diferents carrers. L’any 2007, en incorporar-hi l’edifici del costat, Cal Serra, deixà de tenir aquesta característica.

Durant el segle XX, els propietaris foren la família Mariné (Cal Botó) i d’aquí ve el nom propi amb el qual els alforgencs coneixen l’edifici.

L’edificació té poca història, tret que fou de la família Mariné fins que la vengué amb unes condicions molt favorables a l’Agrupació dels Amics dels Avis d’Alforja que, a la vegada, la cedí al Patronat de la Fundació Privada Casal dels Avis, l’any 1982, per poder fer-hi l’actual residència geriàtrica i centre de dia.

  • Edifici Cal Botó foto 2
  • Edifici Cal Botó foto 3
  • Edifici Cal Botó foto 4
  • Edifici Cal Botó foto 5

En el decurs de la Guerra Civil (1936-1939), el Comitè de Milícies Antifeixistes que regentava Alforja confiscà l'habitatge i el convertí en la casa de la vila i seu de l’Ajuntament d’Alforja.

Actualment és la seu de la Fundació Privada Casal dels Avis d’Alforja, amb una capacitat per a 50 places, espai suficient per atendre la demanda dels alforgencs que vulguin gaudir de les instal·lacions, i malgrat que es tracta d’un edifici catalogat (amb les limitacions estructurals que això comporta), està dotat dels millors serveis i d’una avançada tecnologia per garantir el benestar i seguretat de les persones que hi viuen i hi treballen.